Camperroute Frankrijk - Wijnroute Elzas en de groene Franse Jura

• Beschreven route: 16 reisdagen
  • Totale lengte van de route: 649 kilometer
  • App Store download button
  • Google Play download button

Deze camperroute is te koop in de Campercontact app.

In het vroege najaar (vóór Corona) volgden we de Wijnroute door de Elzas. De druiven hingen aan dikke trossen aan de wijnstokken op de prachtig gekleurde hellingen. En in de wijnstadjes rook het overal naar de gistende druiven, die in de wijnkelders werden geperst.

Na een ruime week waarin we ons tegoed deden aan heerlijke Elzasser gerechten en ons de wijn prima lieten smaken, liepen we de overtollige kilootjes er weer af in de groene Jura. De route die we nu beschrijven voert ons langs kleurrijke wijnstadjes in de Elzas naar een aantal verrassend mooie plaatsen in de Franse Jura.

De Elzas van Wissembourg tot Eguisheim
Van alle Franse wijnstreken is de Elzas zonder twijfel de meest schilderachtige. Dorpen en stadjes met kleurige vakwerkhuizen zijn aan alle kanten omzoomd door wijngaarden. In het westen zie je de bergen van de Vogezen en in het oosten ligt het Rijndal, met plaatsen als Colmar en Straatsburg. Colmar is de hoofdstad van de wijn, terwijl Straatsburg de tweede hoofdstad van Europa is. De vermenging van Franse en Duitse cultuur is hier overal zichtbaar, niet in de laatste plaats in de keuken. Je vraagt je dan ook regelmatig af of je in Frankrijk of in Duitsland bent. Maar de zuurkool smaakt hier net iets Franser en de Riesling smaakt wat speelser dan aan de andere kant van de grens. We hadden tien dagen om tot op de bodem (van de fles) uit te zoeken waarom de Elzas zo leuk en zo lekker is!

Daarbij werden we enorm geholpen door het weer. Want de Elzas heeft een van de fijnste klimaten van Frankrijk. Beschermd door de bergen van de Vogezen, die de meeste regen opvangen, is het hier vaak droog en aangenaam warm. September en oktober zijn de mooiste maanden om in de Elzas rond te reizen, want dan spoelt de wijn als het ware door de straten. Kortom: dit is een gebied voor de liefhebbers van het goede leven.

De Franse Jura
Velen slaan de Jura over op hun routes naar het zuiden. We begrijpen waarom. Het gebied heeft op het eerste gezicht geen grote en bijzondere attracties. Landschappelijk lijkt het nogal eenvormig, misschien zelfs saai. En hier valt wel de nodige regen, vooral in de dalen langs de hoogvlakte van de Jura.

Maar wanneer je de moeite neemt om het gebied beter te leren kennen, kom je tot verrassende ontdekkingen. Zo is de stad Besançon een prachtige plaats, met een enorme citadel en een handige camperplaats aan de rand van de stad. In Arbois ontdek je dat de Jura ook heel bijzondere wijnen produceert, al zijn het niet zulke allemansvrienden als die van de Elzas. Het even verderop gelegen Poligny is de hoofdstad van de Comté, een van de lekkerste kazen van Frankrijk. Toch is de Jura vooral het gebied waar je de overtollige kilo’s, die je in de Elzas eraan gegeten en gedronken hebt, op een sportieve wijze weer kunt kwijtraken. Want het is echt een regio voor wandelaars en soms ook voor fietsers. Met de route die wij er hebben uitgezet, kan je eventueel snel doorstomen naar het begin van de Route Napoléon, of naar prachtige gebieden in Zwitserland en Italië.

De totale route door de Elzas en de Jura is ongeveer 600 km lang, maar heeft zoveel moois te bieden dat je korte ontspannen etappes kunt maken. Zo reis je in ongeveer 15 dagen door een verrassend mooi deel van Frankrijk.

We wensen je een heel mooie reis toe en we houden ons aanbevolen voor tips en verbetersuggesties.

Met enthousiaste campergroet,
Mike en Loes Bisschops
info@camperroutes.nl

Scan & bekijk

Heb je de Campercontact app al, scan dan deze QR-code met je camera om de route te bekijken in je app.

"De route was geweldig: vele leuke plaatsen en een prachtig landschap."

Liberty

Wijnroute Elzas en de groene Franse Jura
Routekaart met bezienswaardigheden
Camperroute Frankrijk - Wijnroute Elzas en de groene Franse Jura

Je koopt deze camperroute in de Campercontact app

De camperroute kost: € 14,99
PRO-gebruikers en NKC-leden betalen: € 12,99

Je download de app in de App store (iOS) of de Play store (Android).

• App Store download button
  • Google Play download button

Disclaimer
Deze route is voorbereid, gereden en uitgewerkt door de ervaren reisjournalisten van CamperRoutes.nl. We hebben alles in het werk gesteld om correcte informatie weer te geven. Gegevens worden jaarlijks gecheckt en zo nodig bijgewerkt. Echter, gegevens kunnen veranderen, camperplaatsen of campings kunnen worden gesloten etc.

De uitgever CamperRoutes.nl kan geen aansprakelijkheid aanvaarden voor de gevolgen van het gebruik van deze route door de Elzas en de Jura.

Auteursrecht
Het auteursrecht van de volledige tekst en van alle foto’s, tenzij anders vermeld, berust bij de makers Mike en Loes Bisschops, c.q. de uitgever CamperRoutes.nl

Niets uit deze digitale uitgave mag worden gekopieerd en/of vermenigvuldigd zonder de expliciete toestemming van de uitgever.