De watertank in je camper voorziet je van water voor drinken, koken en wassen. Meestal bestaat het systeem uit:
Samen vormen ze het watersysteem van je camper.
Hierin sla je schoon water op voor dagelijks gebruik. De inhoud varieert sterk per campertype.
Deze vangt gebruikt water op van de gootsteen en douche. Het is belangrijk om deze regelmatig te legen bij daarvoor bestemde serviceplaatsen.
De ideale inhoud hangt af van:
Sta je vaak vrij, dan is een grotere tank praktischer. Op campings kun je meestal makkelijker bijvullen.
Deze zit ingebouwd in of onder de camper. Comfortabel en ruim, maar minder flexibel.
Handig bij kleinere campers of als extra voorraad.
Simpel en flexibel, vooral bij buscampers of korte trips.
Water bijvullen doe je bij:
Gebruik altijd een schone vulslang en voorkom dat de slang in contact komt met vuil.
Een schone watertank is essentieel voor hygiëne.
Herhaal dit meerdere keren per jaar, en altijd na lange stilstand.
Voor de winter:
Zo voorkom je vorstschade aan tank en leidingen.
Vaak een teken van bacterievorming. Reinig de tank en leidingen grondig.
Controleer aansluitingen, slangen en de waterpomp in je camper. Lees meer in onze gids over de waterpomp voor camper
Gebruik je zonnepanelen en sta je off-grid, dan is efficiënt watergebruik extra belangrijk. Lees meer bij zonnepanelen op je camper
Hoe vaak moet ik mijn watertank reinigen?
Minimaal twee keer per jaar en altijd na lange stilstand.
Kan ik overal water tanken?
Nee, gebruik alleen officiële waterpunten of serviceplaatsen.
Hoe voorkom ik bevriezing van mijn watertank?
Maak de tank en leidingen volledig leeg voordat het gaat vriezen.
Vind je ideale camperplek. Altijd, overal. Met ruim 70 handige filters. Door tips, foto’s en reviews van meer dan 1 miljoen camperaars. Of ontdek ruim 20.000 kilometer prachtige camperroutes.