Campercontact Duurzaamheids Award 2024

Campercontact Duurzaamheids Awards 2024 header

Win met jouw locatie een award voor het duurzaamste initiatief! 🏆

Met kleine stappen kunnen we samen een grote impact hebben op een betere wereld. Bij Campercontact hechten we veel waarde aan duurzaamheid en willen we initiatieven die hieraan bijdragen, extra in het zonnetje zetten. Daarom hebben we vorig jaar de Campercontact Duurzaamheids Awards geïntroduceerd. Deze awards worden toegekend aan de meest duurzame initiatieven van camperlocaties in Nederland, België, Duitsland, Frankrijk, Spanje, Italië en Denemarken.

Ons doel is niet alleen om beheerders te inspireren en motiveren, maar ook om gebruikers aan te moedigen te kiezen voor milieuvriendelijke camperopties. Door gezamenlijk duurzame keuzes te maken, dragen we bij aan een betere toekomst.

Waarom wil je meedoen? 🍃

• Alle locaties die hun duurzame initiatief inzenden maken kans om extra in beeld te komen bij de ruim 1 miljoen camperaars van Campercontact.
  • We besteden aandacht aan duurzaam camperen via onze nieuwsbrief, website en social media.
  • De winnaars krijgen nog eens extra (media)aandacht en promotiemateriaal voor op hun locatie.

Zo maak je kans op een award: 🍃

• Je bent beheerder of eigenaar van een camperplaats of camping in Nederland, België, Duitsland, Frankrijk, Spanje, Italië en Denemarken.
  • Je camperlocatie is duurzaam of heeft een duurzaam initiatief of project lopen.
  • Geef je duurzaam initiatief of project vóór 24 maart 2024 op via het aanmeldformulier.
  • Onze vakjury van duurzaamheidsspecialisten beoordeelt de inzendingen.
  • In mei wordt er per land één winnaar bekend gemaakt.

Inspirerende, duurzame initiatieven van vorig jaar

In de wereld van duurzaamheid zijn voorbeelden vaak de bron van grote inspiratie. Ze laten zien wat mogelijk is, hoe kleine veranderingen grote impact kunnen hebben en bieden allerlei ideeën voor het creëren van een positief ecologisch voetafdruk. Bij Campercontact geloven we sterk in het delen van deze inspirerende verhalen om anderen aan te moedigen en te laten zien dat duurzaamheid eenvoudig kan zijn.

Vorig jaar hebben we talloze, duurzame initiatieven ontvangen van verschillende camperlocaties. Deze initiatieven variëren van slimme energiebesparende maatregelen tot innovatieve recyclingprogramma's en groene voorzieningen. Het is hartverwarmend om te zien hoe onze campergemeenschap zich inzet voor een duurzame levensstijl en de goede ideeën die daaruit voortkomen. Wij lichten er graag een paar voor je uit.

Green roof

Groen dak

Naturpark Camping Prinzenholz in Duitsland maakt gebruik van een groen dak. Een groen dak is een beplantingslaag bovenop een gebouw. Het functioneert als natuurlijke isolatie, vermindert hitte-eilanden in stedelijke gebieden en absorbeert regenwater, waardoor het rioolsysteem wordt ontlast. Groene daken bevorderen biodiversiteit, verbeteren luchtkwaliteit en dragen bij aan een duurzame ontwikkeling.

Rainwater reuse

Hergebruik regenwater

Verschillende camperplekken/campings maken gebruik van het opvangen en hergebruiken van regenwater. Hierbij wordt er regenwater verzameld in grote tanks, gefilterd en hergebruikt voor niet-drinkbare doeleinden zoals tuinirrigatie en toiletspoeling. Dit bevordert waterbesparing, vermindert druk op drinkwaterbronnen en ondersteunt een ecologisch verantwoordelijke benadering van watergebruik.

Growing your own vegetables and fruit

Verbouwen van eigen groenten

Deze Franse boerderij Ferme Sinsac verbouwt zijn eigen groenten en fruit. Dit is duurzaam, omdat het de voedselkilometers verlaagt en er minder uitstoot bij komt kijken. Het vermindert het gebruik van verpakkingsmaterialen, bevordert biodiversiteit, en biedt een persoonlijke, ecologische benadering van voedselproductie, wat bijdraagt aan een lager ecologische voetafdruk.